Βοηθήστε τον πάσχοντα να συμμετάσχει στην προσωπική του υγιεινή

27/5/2017 - pfa editor

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ δεν ελέγχουν πλήρως την ουροδόχο κύστη ή το έντερό τους (ακράτεια). Πιθανές αιτίες αυτής της κατάστασης είναι είτε η αδυναμία τους να διακρίνουν τις φυσικές ανάγκες λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει στον εγκέφαλο, είτε ενδεχομένως το ότι δεν θυμούνται πού είναι το μπάνιο, ή οι παρενέργειες κάποιου φαρμάκου. Σιγουρευτείτε με τον γιατρό του πάσχοντος ότι δεν συντρέχει κάποιο παθολογικό αίτιο, ειδικά αν παρατηρήσετε αιφνίδιες αλλαγές. Οι ουρολοιμώξεις, που είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στη συμπεριφορά του ασθενούς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε το άτομο που φροντίζετε να χρησιμοποιήσει σωστά την τουαλέτα.

  • Απομακρύνετε εμπόδια που μπορεί να βρίσκονται στη διαδρομή του προς την τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε πιθανές πτώσεις, αλλά και κάνετε το χώρο εύκολα προσβάσιμο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα του ασθενούς μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα ατυχημάτων.
  • Τοποθετήστε κάποιο σήμα ή πινακίδα στην πόρτα της τουαλέτας, ώστε να μπορεί να την βρίσκει πιο εύκολα.
  • Τη νύχτα αφήνετε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή και το φως αναμμένο.
  • Βάλτε χρωματιστά πατάκια και καλύμματα στην τουαλέτα, ώστε να είναι πιο ευδιάκριτη.
  • Κάποιες φορές, το να υπενθυμίζετε στον ασθενή να πάει στην τουαλέτα, ή να τον ενθαρρύνετε, μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή ατυχημάτων.
  • Αν παρατηρήσετε κάποια ταραχή στον πάσχοντα, κάποιες εκφράσεις στο πρόσωπό του ή αλλαγές στο βηματισμό του, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο μεσαίο ή σε πρώιμο τελικό στάδιο.

Μπορείτε κατά κάποιον τρόπο να ελέγξετε την ακράτεια καταγράφοντας τη συχνότητα των ατυχημάτων. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τα αποφύγετε – στο βαθμό που είναι δυνατόν. Αν για παράδειγμα τα ατυχήματα συμβαίνουν κάθε δύο ώρες, μπορείτε να θυμίζετε στον ασθενή να πηγαίνει στην τουαλέτα (ή να τον πηγαίνετε εσείς) κάθε μιάμιση ώρα. Ίσως θα σας βοηθούσε αν χρησιμοποιούσατε ειδικά προϊόντα για την ακράτεια (απορροφητικά υποσέντονα, πάνες ενηλίκων, μια φορητή τουαλέτα κοντά στο κρεβάτι του κτλ.).  Το γεγονός ότι χρειάζεται βοήθεια στην τουαλέτα σίγουρα κάνει τον ασθενή να νιώθει άσχημα· η κατανόηση αυτού του συναισθήματος από μέρους σας, καθώς και η αντιμετώπιση του προβλήματος ως κάτι φυσιολογικού, μπορεί να τον βοηθήσει να αποδεχτεί τη συνδρομή σας.

Η προσωπική υγιεινή και το μπάνιο (ή το ντους) μπορεί επίσης να δυσχεραίνουν όσο προχωρά η ασθένεια. Ένας ασθενής στο μεσαίο στάδιο μπορεί να χρειάζεται υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνει μπάνιο, και συχνά είναι απαραίτητη η παροχή βοήθειας.

Όταν έρθει η ώρα που η υπενθύμιση δεν είναι πλέον αρκετή, σκεφτείτε τις ικανότητες του πάσχοντος, ενθαρρύνετέ τον να κάνει μόνος του όσο το δυνατόν περισσότερα, και προετοιμαστείτε να παράσχετε βοήθεια όποτε χρειάζεται. Αξιολογήστε τις ικανότητες του ατόμου ως προς τα εξής:

  • Αν βρίσκει την τουαλέτα,
  • Αν βλέπει καλά,
  • Αν διατηρεί την ισορροπία του και δεν πέφτει,
  • Αν μπορεί να απλώνει και να τεντώνει τα χέρια του,
  • Αν θυμάται τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει όταν κάνει μπάνιο και αν ακολουθεί οδηγίες και παραδείγματα,
  • Αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διάφορα σχετικά προϊόντα (σαμπουάν, σαπούνι, σφουγγάρι κτλ.),
  • Αν έχει αίσθηση της θερμοκρασίας του νερού.

Συντρέχοντας ένα άτομο που πάσχει από άνοια να διατηρεί την εξωτερική του εμφάνιση το βοηθά να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, και οι φροντιστές μπορούν να το προσφέρουν αυτό με πολύ μικρή προσπάθεια. Για παράδειγμα, μια έμμεση καθοδήγηση θα ήταν να τοποθετήσετε τα ρούχα του με τη σειρά που θα χρειαστεί να τα φορέσει. Ένας άλλος τρόπος να βοηθήσετε τον πάσχοντα θα ήταν να του δίνετε ένα-ένα τα ρούχα, δίνοντας απλές οδηγίες όπως: «φόρεσε το πουκάμισό σου», αντί να του πείτε «ντύσου».

Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München