Δρ Ίλια Θεοτοκά: Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας

28/6/2020 - pfa editor

Dr ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ

ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ: Κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας;
Η βασική μέθοδος είναι η πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα, οι ασκήσεις μνήμης, αλλά και η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής. Οι υψηλοί εκπαιδευτικοί στόχοι στα πρώτα χρόνια της ζωής και η διατήρησή τους στα υπόλοιπα χρόνια, η σύνθετη επαγγελματική δραστηριότητα και ένα πλούσιο κοινωνικό δίκτυο σε όλες τις φάσεις της ζωής, και στην τρίτη ηλικία, αποτελούν βασικούς προστατευτικούς παράγοντες. Καθυστερώντας την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμα και κατά έναν χρόνο, άμεσα μειώνονται κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οι ασθενείς στη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει μείωση του κόστους φροντίδας των ασθενών της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων.

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας, μπορεί να βελτιωθεί η μνήμη σας

Πνευματική δραστηριότητα – Ασκήσεις μνήμης
Το να εξασκούμε το μυαλό μας μαθαίνοντας καινούργια πράγματα (π.χ. εκμάθηση ξένων γλωσσών, χρήση νέων τεχνολογικών μέσων) είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξάσκησης του εγκεφάλου. Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα στέλνετε ένα μήνυμα ή πόσο αποτελεσματικά μάθατε ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή, αλλά η προσπάθεια εκμάθησης καθώς κινητοποιεί μέρη του εγκεφάλου που δημιουργούν νέα εγκεφαλικά δίκτυα.

Οι ασκήσεις μνήμης και η γενικότερη πνευματική δραστηριότητα υποστηρίζουν την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και προωθούν την επικοινωνία μεταξύ τους, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα ανάπτυξης πρωτεϊνών που ενοχοποιούνται για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μεγαλύτερη δημιουργία αποθέματος συνδέσεων και νευρικών κυττάρων συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση. Όσο περισσότερο κανείς σπουδάζει και εκπαιδεύεται από τη νεαρή ηλικία, τόσο προστατεύεται νοητικά από την ανάπτυξη της νόσου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποφεύγεται αυτός ο κίνδυνος, αλλά σίγουρα βοηθά στην καθυστέρηση της έναρξης των συμπτωμάτων της διαταραχής της μνήμης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στρατηγικές συντήρησης της μνήμης:

  1. Μείνετε ενεργοί και δημιουργήστε προκλήσεις στη ζωή σας.
  2. Μην λιμνάζετε στα ίδια και τα ίδια.
  3. Κάντε καινούργια πράγματα, εμπλακείτε σε καινούργιες δραστηριότητες (πνευματικές και σωματικές), γνωριμίες, χόμπι κτλ. Όταν δε τα χόμπι συνδυάζουν φυσική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα, τότε είναι ακόμα πιο χρήσιμα.
  4. Κάποια πράγματα που συχνά τα απορρίπτετε χωρίς να τα έχετε σκεφτεί, μήπως πρέπει να τα επανεκτιμήσετε;
  5. Μάθετε μια ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο.
  6. Χρησιμοποιήστε τα νέα τεχνολογικά μέσα, Η/Υ, κινητά κτλ.
  7. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά σας ή με τα εγγόνια σας, παίξτε χαρτιά με τους φίλους σας, παζλ, σταυρόλεξα, σουντόκου, και δοκιμάστε καινούργια παιχνίδια. Οι κοινωνικές δραστηριότητες επίσης ωφελούν πολύ τον εγκέφαλο.
  8. Παίξτε παιχνίδια μνήμης στο διαδίκτυο ή δοκιμάστε να παίξετε ένα video game.
  9. Σερφάρετε στο ίντερνετ – σας δίνει νέα πεδία αναζήτησης και ενδιαφερόντων.
  10. Διαβάστε, γράψτε, ή παρακολουθήστε διαλέξεις.

Παράλληλα, η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Σωματική άσκηση
Βοηθά καθοριστικά και με πολλούς τρόπους. Κινητοποιεί την αιματική ροή και τη δημιουργία νευρικών κυττάρων. Επίσης, μειώνει παράγοντες κινδύνου όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, και έμμεσα βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει υγιής. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε μια μορφή σωματικής άσκησης (περπάτημα, γυμναστική, κολύμπι κτλ). Μια μελέτη στην Αμερική σε ανθρώπους ηλικίας 70-80 ετών έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν αεροβική άσκηση είχαν καλύτερη επίδοση στα τεστ μνήμης από αυτά που λάμβαναν βιταμίνη Β.

Διατροφή
Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που θα μπορούσε να βελτιώσει εντυπωσιακά τη μνήμη ή να λειτουργήσει προληπτικά στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής της και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Μεσογειακή δίαιτα σημαίνει κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας κόκκινου κρέατος, πολλών φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, και μέτριες δόσεις γαλακτοκομικών, ψαριού και κοτόπουλου. Το ελαιόλαδο ασφαλώς είναι η βασική πηγή θετικών λιπαρών, όπως και η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ, γιατί και το αλκοόλ σε υψηλές δόσεις είναι τοξική και εξαρτητική ουσία. Ασφαλώς το κάπνισμα και οι υψηλές δόσεις καφεΐνης επίσης έχουν βλαπτική δράση.







pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München