Προετοιμαστείτε σωστά για μια πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο

10/6/2017 - pfa editor

Η επίσκεψη στο νοσοκομείο για ένα άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική, ειδικά αν η ασθένεια βρίσκεται στο μεσαίο στάδιο. Ο συνδυασμός του άγνωστου περιβάλλοντος και της συνδιαλλαγής με ξένα άτομα μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικός για τον ασθενή.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές και… κόλπα που θα κάνουν την όλη διαδικασία πιο εύκολη για όλους. Το κλειδί είναι ο προσχεδιασμός!

♦ Βεβαιωθείτε ότι είναι σε ισχύ και έχετε επικυρωμένα αντίγραφα από:

♦ Έχετε πάντα έτοιμη μια ενημερωμένη λίστα με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή του πάσχοντος και με τα στοιχεία επικοινωνίας των γιατρών που τον παρακολουθούν.

♦ Συζητήστε την πιθανότητα νοσηλείας εγκαίρως. Δημιουργήστε μια «ομάδα στήριξης» και μοιραστείτε αρμοδιότητες.

♦ Έχετε πάντα έτοιμη μια τσάντα έκτακτης ανάγκης τόσο για τον ασθενή όσο και για εσάς. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο μαζί του (ίσως και να διανυκτερεύσετε), οπότε καλό θα ήταν να έχετε προετοιμαστεί γι’ αυτό.

Η τσάντα του πάσχοντος θα πρέπει να περιέχει:

  • Αντίγραφα των νομικών και ασφαλιστικών εγγράφων σε ισχύ,
  • Ρούχα,
  • Πάνες ακράτειας (αν χρησιμοποιεί),
  • Αντικείμενα που χρησιμοποιεί στις προσφιλείς του δραστηριότητες (π.χ. μουσική, ζωγραφική),
  • Παιχνίδια που βοηθούν να περάσει πιο εύκολα η ώρα, αλλά και να του αποσπάσετε την προσοχή αν χρειαστεί.
  • Μια λίστα με χρήσιμες πληροφορίες που τον αφορούν, όπως τα φάρμακα που παίρνει, τυχόν αλλεργίες, τη γλώσσα στην οποία προτιμά να επικοινωνεί, στοιχεία επικοινωνίας των γιατρών που τον παρακολουθούν, συγγενών και φίλων, άλλες ασθένειες ή προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνήθειες, προτιμήσεις συμπεριφορές που τον ενοχλούν κτλ.

Η δική σας τσάντα θα πρέπει να περιέχει:

  • Ένα σημειωματάριο στο οποίο θα καταγράφετε τις ερωτήσεις σας προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και τις απαντήσεις τους,
  • Μια αλλαξιά ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής,
  • Συσκευασμένα φαγώσιμα (π.χ. μπισκότα, φρυγανιές κτλ.),
  • Μετρητά,
  • Ένα σημείωμα που θα σας υπενθυμίζει να πάρετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο και έναν φορτιστή.

♦ Εάν ο πάσχων έχει αρχίσει να περπατά άσκοπα και να χάνεται, εγγραφείτε σε κάποια σχετική οργάνωση που παρέχει υπηρεσίες αναζήτησης και ασφάλειας.

♦ Αν το επιτρέπει ο ασφαλιστικός του φορέας, κανονίστε να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο.

♦ Συνήθως είναι προτιμότερο να ενημερώνεται ο ασθενής για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο λίγο διάστημα πριν αυτό συμβεί. Το πώς και πότε θα του το ανακοινώσετε, θα το κρίνετε όταν νιώθετε ότι θα έχετε την καλύτερη αντίδραση από μέρους του.

Υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν ώστε η εισαγωγή και η διαμονή στο νοσοκομείο να γίνουν με πιο ομαλό τρόπο:

Ενημερώστε το προσωπικό για τα τυπικά χαρακτηριστικά των προβλημάτων αλλά και των δεξιοτήτων του πάσχοντος, ώστε να μπορεί να γίνει η  διαφοροποίηση μεταξύ άνοιας, σύγχυσης και παράνοιας. Θα βοηθούσε επίσης γιατρούς και νοσηλευτές αν τους παρείχατε πληροφορίες σχετικά με:

  • Την καθημερινή ρουτίνα του ασθενούς,
  • Τι του πυροδοτεί περίεργες αντιδράσεις,
  • Τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε εσείς για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες του ή για να τον ηρεμήσετε όταν αναστατώνεται,
  • Πώς του αρέσει να τον προσφωνούν,
  • Προσωπικές συνήθειες και προτιμήσεις,
  • Μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας που φανερώνουν χαρά, δυσφορία ή πόνο.

Καλό θα ήταν:

  • Να ενημερώσετε το νοσηλευτικό προσωπικό για την πιθανότητα άσκοπων περιπλανήσεων, και να συνεργαστείτε σ’ αυτό το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό τόσο το να γνωρίζουν αν ο ασθενής έχει τέτοιες τάσεις όσο και το να βρείτε μαζί τρόπους που θα τον κρατήσουν ασφαλή μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.
  • Να αποφεύγετε να μιλάτε για τον πάσχοντα σαν να μην είναι παρών – θα τον κάνετε να νιώσει μειωμένος και αποκομμένος. Αν οι πληροφορίες που λαμβάνετε είναι αντιφατικές, προτιμήστε να μιλήσετε με κάποιον από το προσωπικό ιδιαιτέρως, ώστε να μην προκαλέσετε αναστάτωση ή σύγχυση στο άτομο που φροντίζετε.
  • Να ζητάτε πάντα να σας εξηγούν. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν την τάση να μιλούν για τις διαδικασίες, τη φαρμακευτική αγωγή κτλ. γρήγορα και με ιατρικούς όρους· μη διστάσετε να τους διακόψετε για να ζητήσετε διευκρινίσεις ή να τους ζητήσετε να επαναλάβουν αν χρειαστεί, και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις σας. Μόνον έτσι θα μπορέσετε να κρατήσετε σωστές σημειώσεις για τις δικές σας απορίες και τις δικές τους απαντήσεις.
  • Να θυμάστε ότι ως φροντιστής, είστε και εκπρόσωπος του πάσχοντος. Ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού είναι να παρέχει φροντίδα και παρηγοριά σε πολλούς ανθρώπους. Εσείς ως φροντιστής είστε επιφορτισμένος και με το ρόλο του εκπροσώπου του πάσχοντος, και καλό θα ήταν να είστε υπομονετικός και σε συνεργασία με τους νοσηλευτές. Μπορεί να μη συμφωνείτε με όλους τους τρόπους που μετέρχονται, αλλά αν προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος επικοινωνίας θα μπορέσετε να έχετε μια πιο θετική συνεργασία.
  • Να οργανώσετε την παρακολούθηση της φροντίδας σε ομαδική βάση. Κατά την παραμονή στο νοσοκομείο η παρακολούθηση είναι πολύ σημαντική, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρετε μόνος σας. Καλό είναι να έχετε εκ των προτέρων συμφωνήσει με ποιους θα μπορούσατε να κάνετε βάρδιες, και όταν έρθει η ώρα βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό θα έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενούς όταν γίνονται οι αλλαγές.
Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München