Και οι φροντιστές χρειάζονται φροντίδα!

28/7/2017 - pfa editor

Η παροχή φροντίδας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι σίγουρα μια πηγή ικανοποίησης και θετικών συναισθημάτων, ταυτόχρονα όμως μπορεί να γίνει και πηγή άγχους, θυμού, απογοήτευσης, παραίτησης, ενοχών – ακόμα και κατάθλιψης. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο ασθενής με Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να κάτι για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη συμπεριφορά του· προσπαθήστε λοιπόν αφενός να εστιάζετε στις καλές πλευρές της σχέσης σας, αφετέρου να εξασφαλίζετε χρόνο για τον εαυτό σας. Αν κάποια αρνητικά συναισθήματα νιώθετε ότι σας επηρεάζουν σωματικά και ψυχικά, απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στον γιατρό σας!

Είναι πολύ συνηθισμένο να πενθούμε για κάποιον ενώ είναι ακόμα εν ζωή, κι αυτό ονομάζεται «προκαταβολικό» πένθος.

Καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ προχωρά, ο ασθενής είναι μεν παρών σωματικά, ωστόσο συναισθηματικά και πνευματικά αποχωρεί σταδιακά, ολοένα και περισσότερο. Ο άνθρωπος που γνωρίζατε αλλάζει, και μπορεί να μη θυμάται με ακρίβεια κάποιες κοινές σας εμπειρίες. Ίσως μερικές φορές να υπάρχουν κάποιες αναλαμπές και να βλέπετε πάλι τον άνθρωπο που γνωρίζατε, αλλά δεν μπορείτε να βασίζεστε σ’ αυτές τις στιγμές.

Τα συμπτώματα του πένθους περιλαμβάνουν:

  • Άρνηση ότι το άτομο είναι άρρωστο.
  • Κατά καιρούς αίσθηση ανημπόριας, απόγνωσης και κατάθλιψης.
  • Μεταβολές στην όρεξη για φαγητό ή στον ύπνο.
  • Συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης τόσο απέναντι στον ασθενή όσο κι απέναντι στα καθήκοντα του φροντιστή, και
  • Απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες και σχέσεις.

Αν η θλίψη σας και η αίσθηση του πένθους είναι τόσο βαριά που νιώθετε ότι απειλείται η υγεία σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας ή άλλον ειδικό.

Αν νιώθετε αδυναμία να αποχαιρετήσετε τον άνθρωπό σας, τώρα είναι η ώρα να συνδεθείτε περισσότερο μαζί του και να εκφράσετε ευθέως τα συναισθήματά σας. Είτε ο ασθενής κατανοεί πλήρως τα συναισθήματά σας είτε όχι, σίγουρα εκτιμά το δεσμό σας. Θα ήταν καλό να ενταχθείτε σε κάποια ομάδα στήριξης ώστε να ανταλλάξετε εμπειρίες με άλλα άτομα που έχουν περάσει τα ίδια στάδια φροντίζοντας άτομα με άνοια. Για πιο προχωρημένα στάδια υπάρχουν κέντρα παρηγορητικής φροντίδας που βοηθούν τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές τους.

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύουν την παροχή φροντίδας –τη θλίψη, την ενοχή, το θυμό και την απογοήτευση– πρέπει να τα αποδεχθείτε και να τα αναμένετε καθ’ όλο το διάστημα που ασκείτε τα καθήκοντα του φροντιστή. Κάθε άνθρωπος βιώνει τη θλίψη με διαφορετικό τρόπο, και είναι εξίσου φυσιολογικό να νιώθετε και αντικρουόμενα αισθήματα: πολλοί άνθρωποι νιώθουν ταυτόχρονα θυμό και αγάπη.

 Είναι πολύ σημαντικό είναι να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να έχετε όλες τις καταστάσεις υπό τον έλεγχό σας.

Εστιάστε την ενέργειά σας στα θέματα που μπορείτε να ελέγξετε. Προσπαθήστε να σκέφτεστε τις ευχάριστες αναμνήσεις που έχετε από τον άνθρωπό σας. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Τέλος, η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση των δυσάρεστων συναισθημάτων όσο δεν φαντάζεστε! Προσέχετε να μην απομονωθείτε· καλείτε συχνά φίλους και συγγενείς και βρείτε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ασχολίες που μπορεί να παρέχει η κοινότητα στην οποία ζείτε. Μοιραστείτε το πώς αισθάνεστε συμμετέχοντας σε μια ομάδα υποστήριξης ή επισκεπτόμενος κάποιον ειδικό. Μιλώντας με άτομα που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, βοηθάει πολύ!

Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München