Ιδέες για καλύτερη επικοινωνία με ασθενείς στο μεσαίο στάδιο

29/6/2017 - pfa editor

Οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και συμπεριφορές είναι συνήθεις στο μεσαίο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, και συχνά απορρέουν από τις ψυχολογικές μεταβολές που προκαλεί είτε η ίδια η νόσος είτε άλλες ιατρικής φύσεως καταστάσεις. Μπορεί ωστόσο και να αποτελούν αντιδράσεις σε αλλαγές στο οικείο περιβάλλον, π.χ. σε έναν αποχωρισμό από εσάς ή σε νέους ήχους ή εικόνες. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί ωστόσο να προκύψουν και από τυχόν δυσχέρεια επικοινωνίας, είτε του ατόμου με τους γύρω του, είτε ως αδυναμία κατανόησης του τι έχει ειπωθεί.

Αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία ως φροντιστής ασθενούς στο μεσαίο στάδιο θα αναπτύξετε μεθόδους που θα σας φαίνονται αποτελεσματικές σε δεδομένες στιγμές, όμως κι αυτές οι μέθοδοι θα πρέπει να παραλλάσσουν στην πορεία της ασθένειας καθώς οι δεξιότητες φθίνουν. Τότε είναι που θα σας φανούν χρήσιμες οι εμπειρίες άλλων φροντιστών, και μπορείτε να μάθετε πολλά μέσω ομάδων αλληλοστήριξης.

Κάποιες ιδέες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

  • Απευθυνόμαστε στο συναίσθημα αντί να απαντάμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται απλώς να τον καθησυχάσουμε.
  • Απαντάμε με απλές και σύντομες φράσεις. Δεν του υπενθυμίζουμε ότι έχει κάνει την ίδια ερώτηση ξανά – μπορεί να τον αναστατώσουμε.
  • Όταν η λεκτική επικοινωνία δεν δείχνει να τον ικανοποιεί, του προσφέρουμε ένα απαλό άγγιγμα.
  • Μιλάμε πάντα ήρεμα όταν απαντάμε σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις.
  • Για ασθενείς που ακόμα μπορούν και διαβάζουν, χρησιμοποιούμε γραπτές αλλά απλές υπενθυμίσεις (π.χ.: «Τρώμε πρωινό στις 08:30»).
  • Χρησιμοποιούμε εικόνες αντί για λέξεις όταν φθίνει η ικανότητα ανάγνωσης.
  • Δεν συζητάμε μακροπρόθεσμα με τον ασθενή. Όταν είναι να συμβεί κάτι προγραμματισμένο, το κουβεντιάζουμε λίγο πριν συμβεί.
  • Είμαστε σε επαφή με τον γιατρό και τους άλλους θεραπευτές του προκειμένου να αποκλείσουμε άλλα οργανικά ή ιατρικά προβλήματα.
  • Κρατάμε τον ασθενή απασχολημένο με κάποια αγαπημένη του δραστηριότητα.
  • Αγνοούμε την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά ή ερώτηση, αν αυτό δεν αναστατώνει τον ασθενή.
  • Απομακρύνουμε από τον περιβάλλοντα χώρο αντικείμενα που μπορεί να προκαλούν επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αν βλέπει συνέχεια το παλτό του στην κρεμάστρα, είναι πιθανόν να ρωτάει συνέχεια: «Φεύγουμε;».

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ερωτήσεις μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες πτυχές της φροντίδας ενός ασθενούς με Αλτσχάιμερ στο μεσαίο στάδιο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να κρατάτε για τον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να αναπνέετε, ακόμα κι αυτό σημαίνει να βγαίνετε λίγο από το δωμάτιο, να κάνετε ένα μπάνιο, έναν περίπατο ή ασκήσεις χαλάρωσης, να δείτε μια ταινία μ’ έναν φίλο – πράγματα σημαντικά για έναν φροντιστή, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη σωματική και ψυχική υγεία του! Κάνοντας κάτι από τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να επιστρέψετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ατόμου που πάσχει από Αλτσχάιμερ ή άνοια.

Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München