Φάρμακα και ασφάλεια

6/5/2016 - pfa editor

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα τα οποία να είναι είτε για τη νόσο είτε για την αλλαγή συμπεριφοράς και διάθεσης, είτε για άλλες ασθένειες. Οι φροντιστές υγείας πρέπει να επιβεβαιώνουν πως η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται σωστά και προσεκτικά.

Σημαντικές ερωτήσεις για τον γιατρό

  • Για ποιο λόγο λαμβάνεται αυτό το φάρμακο;
  • Ποιες είναι οι θετικές αντιδράσεις του φαρμάκου και πότε εμφανίζονται;
  • Για πόσο καιρό πρέπει να λαμβάνεται αυτό το φάρμακο από τον ασθενή;
  • Ποια είναι η καθημερινή ποσότητα που πρέπει να παίρνει ο/η ασθενής;
  • Πότε πρέπει να παίρνει τα φάρμακα ο/η ασθενής;
  • Τι γίνεται αν το άτομο χάσει ή παραλείψει μια δόση;
  • Ποια είναι τα παρελκόμενα του φαρμάκου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτά;
  • Μπορεί τα συγκεκριμένα φάρμακα να δημιουργήσουν προβλήματα αν λαμβάνονται μαζί με άλλα φάρμακα;

Λίστα φαρμάκων
Ο έλεγχος και η οργάνωση των φαρμάκων γίνονται εύκολα αν υπάρχει μια ολοκληρωμένη λίστα με αυτά. Η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει την ονομασία του φαρμάκου, το όνομα του γιατρού που το χορήγησε, τη συνιστώμενη δοσολογία που πρέπει να λαμβάνει το άτομο με Αλτσχάιμερ, και τη συχνότητα λήψης. Κρατήστε τη λίστα σε ένα ασφαλές μέρος και βγάλτε ένα αντίγραφο για να το έχετε πάντα μαζί σας όταν επισκέπτεστε είτε τον γιατρό είτε τον φαρμακοποιό του/της ασθενούς.

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ πρέπει να ενημερώνονται για κάθε νέο φάρμακο που λαμβάνουν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού και ενημερώστε τον για τυχόν περίεργα συμπτώματα αμέσως μόλις παρατηρηθούν. Επίσης ενημερώστε τον γιατρό πριν προσθέσετε ή αλλάξετε κάτι στα φάρμακα.

Η ασφαλής χρήση των φαρμάκων
Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ πολλές φορές χρειάζονται βοήθεια στο να παίρνουν τα φάρμακά τους. Αν το άτομο μένει μόνο, μπορεί να χρειαστεί να του τηλεφωνήσετε για να του υπενθυμίσετε να πάρει τα φάρμακα, ή να αφήσετε σημειώματα σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι. Ένα κουτάκι με τις ημέρες της εβδομάδας βοηθά στο να βάζετε τα φάρμακα που πρέπει να πάρει το άτομο ανάλογα με την ημέρα. Στην αγορά υπάρχουν τέτοια κουτιά τέτοια και με ξυπνητήρι, για υπενθύμιση.

Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε αν το άτομο παίρνει τα φάρμακά του ή αν πρέπει να του τα δίνετε εσείς.

Κάποια φάρμακα λαμβάνονται για να ελέγξουν προβλήματα συμπεριφοράς (όπως ανησυχία, υπερκινητικότητα, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και επιθετικότητα). Οι ειδικοί συμφωνούν πως η λήψη φαρμάκων για τη συμπεριφορά θα πρέπει να αποφασίζεται όταν άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν. Μιλήστε με τον γιατρό για το ποια φάρμακα είναι πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά. Με αυτά τα φάρμακα είναι σημαντικό να κάνετε τα παρακάτω:

  • Χορηγήστε τη μικρότερη δυνατή δόση.
  • Παρακολουθήστε τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν, όπως σύγχυση και πτώσεις.
  • Περιμένετε λίγες εβδομάδες να δείτε ποιες είναι οι παρενέργειες του φαρμάκου.

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιχολινεργικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν πολλά ιατρικά θέματα όπως προβλήματα ύπνου, στομαχικές κράμπες, ακράτεια, άσθμα, ιλίγγους και μυϊκούς σπασμούς. Οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για τον ασθενή. Μίλησε με τον γιατρό του ασθενούς ώστε να πάρει άλλα, πιο ασφαλή φάρμακα.

Κάποια άτομα, ειδικότερα όσα βρίσκονται στο τελικό στάδιο του Αλτσχάιμερ, μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάποσης. Σε αυτή την περίπτωση ρωτήστε τον φαρμακοποιό αν το φάρμακο μπορεί είτε να κοπεί είτε να ληφθεί σε υγρή μορφή.

Άλλοι τρόποι να σιγουρευτείτε πως τα φάρμακα λαμβάνονται με ασφαλή τρόπο:

  • Κρατάτε φυλαγμένα και κλειδωμένα όλα τα φάρμακα.
  • Ελέγξτε πως η κάθε ετικέτα του συνταγογραφούμενου φαρμάκου αναγράφει το όνομα του φαρμάκου, τη συνιστώμενη δόση, το όνομα του/της ασθενούς, τη συχνότητα λήψης και την ημερομηνία λήξης.
  • Τηλεφωνήστε στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό αν έχετε οποιαδήποτε απορία.

Πηγή: https://www.nia.nih.gov/alzheimers/publication/managing-medicines







pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München