Επιθετική συμπεριφορά στο μεσαίο στάδιο – Πώς θα την αντιμετωπίσετε

14/7/2017 - pfa editor

Κατά το μεσαίο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ παρατηρούνται πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά του πάσχοντος που για τους φροντιστές αποτελούν πραγματική πρόκληση, υπάρχουν ωστόσο τρόποι αντιμετώπισης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι εξαιτίας των οποίων ο ασθενής σε μεσαίο στάδιο μπορεί να αρχίσει να φέρεται περίεργα ή επιθετικά.

Ο φροντιστής καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση πριν αποφασίσει να επέμβει.

  • Εξετάστε την πιθανότητα πόνου
    Όταν αντιμετωπίζουμε ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς, το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε είναι το ενδεχόμενο να νιώθει ο ασθενής πόνο. Άτομα με άνοια μπορεί να εξωτερικεύουν την αίσθηση του πόνου με έμμεσους τρόπους, και για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τις αντιδράσεις ασθενών στο μεσαίο στάδιο, αυτό μπορεί να μην είναι σαφές. Ωστόσο καθώς ο πόνος είναι από τις συχνότερες αιτίες, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα οπότε πρέπει να αποτελεί το πρώτο μέλημα του φροντιστή. Πολύ συχνά οι ουρολοιμώξεις προκαλούν συμπεριφορές φαινομενικά ασύνδετες, οι οποίες όμως αποτελούν τρόπο εκδήλωσης του πόνου.
  • Άλλοι λόγοι ιατρικής φύσης
    Ακόμα κι αν δεν τίθεται ζήτημα πόνου για τον ασθενή, κάποια άλλη ιατρικής φύσης κατάσταση μπορεί να ευθύνεται για την αλλαγή συμπεριφοράς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό του!
  • Αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο
    Οι αισθήσεις του πάσχοντος καμιά φορά «υπερφορτώνονται» από ξαφνικές αλλαγές όπως π.χ. νέα έπιπλα, δυνατοί ήχοι, μη οικεία πρόσωπα, ή μια αίσθηση ανασφάλειας.
  • Αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας
    Όσο η ασθένεια προχωρά, οι τρόποι επικοινωνίας αλλάζουν κι αυτό μπορεί να προκαλέσει στον πάσχοντα εκνευρισμό, καθώς νιώθει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί όπως θα ήθελε. Οι φροντιστές πρέπει να προσαρμόζουν τις μεθόδους επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, ώστε να ελαχιστοποιούνται η σύγχυση και η επιθετικότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αν αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ο ασθενής ηρεμεί και η συμπεριφορά του γίνεται ελέγξιμη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που η σύγχυση και η επιθετικότητα μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σωματική βλάβη στον ίδιο τον ασθενή ή στους γύρω του, μη διστάσετε να καλέσετε την Άμεσο Δράση.

Εξηγήστε καθαρά την κατάσταση στο άτομο με το οποίο θα μιλήσετε. Μην παραλείψετε να πείτε ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Ενημερώστε ότι πρόκειται για ασθενή με άνοια, και ότι θα χρειαστείτε και ιατρική βοήθεια. Όταν έρθει η μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν αν ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ώστε να εξεταστεί από γιατρό ο οποίος θα κάνει τη δική του αξιολόγηση και θα προτείνει την ανάλογη θεραπεία για να τεθεί υπό έλεγχο η ακραία επιθετική συμπεριφορά. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε ώστε να μπορέσετε να χειριστείτε ανάλογες περιπτώσεις στο άμεσο μέλλον.

Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München