Αναζήτηση και απόκρυψη αντικειμένων

11/12/2016 - pfa editor

Κάποιος που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίσει να «ψαχουλεύει» και να αναζητά πράγματα μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια, στο ψυγείο ή σε άλλα μέρη φύλαξης. Ταυτόχρονα μπορεί να αρχίσει να κρύβει αντικείμενα σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ενοχλητική ή ακόμα και επικίνδυνη για τον φροντιστή ή για τα μέλη της οικογένειας. Αν σας εξοργίζει, προσπαθήστε να θυμάστε ότι αποτελεί κομμάτι της ασθένειας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να υπάρχει κάποια λογική ερμηνεία γι’ αυτήν τη συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, ο πάσχων μπορεί όντως να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο και να μην είναι σε θέση να σας περιγράψει τι είναι αυτό. Ή μπορεί απλώς να πεινάει ή να βαριέται.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι προκαλεί αυτήν τη συμπεριφορά, κι έτσι να προσαρμόσετε την αντίδρασή σας στην πραγματική αιτία.

Ψαχουλεύοντας με ασφάλεια
Μπορείτε να λάβετε μέτρα ώστε αφενός ο πάσχων να μπορεί να… ψαχουλεύει ελεύθερα, αφετέρου να είναι ασφαλής τόσο ο ίδιος όσο και τα δικά σας αντικείμενα. Δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές:

  • Κλειδώστε κάπου τα τοξικά ή επικίνδυνα προϊόντα του σπιτιού (π.χ. είδη καθαριότητας ή φυτοφάρμακα), ή απλώς τοποθετήστε τα σε σημείο όπου δεν θα μπορεί να τα φτάσει.
  • Απομακρύνετε χαλασμένα ή ληγμένα τρόφιμα από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. Ένας άνθρωπος που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να αναζητήσει κάτι να… τσιμπήσει, αλλά δεν μπορεί να κρίνει αν ένα τρόφιμο είναι κατάλληλο.
  • Απομακρύνετε αντικείμενα αξίας που ο πάσχων θα μπορούσε να κρύψει ή να τοποθετήσει σε λάθος σημείο – για παράδειγμα σημαντικά έγγραφα, πιστωτικές κάρτες, τιμαλφή, κλειδιά κτλ.
  • Άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ συχνά κρύβουν, χάνουν ή πετούν την αλληλογραφία τους. Αν αυτό αποτελεί πρόβλημα, σκεφτείτε τη λύση της ταχυδρομικής θυρίδας – αν μένετε σε σπίτι με αυλή και φράχτη, τοποθετήστε το γραμματοκιβώτιο έξω από το φράχτη.

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο στον οποίο ο πάσχων θα μπορεί ελεύθερα να ψαχουλεύει ή να τακτοποιεί πράγματα. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι μια συρταριέρα, μια τσάντα με αντικείμενα ή ένα καλάθι με ρούχα τα οποία θα μπορεί να διπλώνει ή να ξεδιπλώνει.

Δώστε του ένα κουτί, ένα μπαούλο ή ένα ντουλάπι για να αποθηκεύει τα δικά του πράγματα – μπορεί πού και πού να χρειαστεί να του θυμίζετε πού είναι αυτός ο προσωπικός του χώρος φύλαξης.

Λίγες συμβουλές ακόμα…
Μερικές ακόμα προτάσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

  • Κρατήστε τον πάσχοντα μακριά από δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται. Έτσι θα περιοριστούν τα όρια του ως προς την αναζήτηση και την απόκρυψη αντικειμένων.
  • Ψάξτε σε όλο το σπίτι να δείτε πού συνηθίζει να κρύβει πράγματα. Αφού ανακαλύψετε τις κρυψώνες, ελέγχετε συχνά χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο πάσχων.
  • Μην έχετε τους κάδους απορριμμάτων σε σημεία προσβάσιμα από τον πάσχοντα. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να μην θυμούνται τη χρήση των κάδων, και να αρχίσουν να ψαχουλεύουν σ’ αυτούς.
  • Ελέγχετε τους κάδους απορριμμάτων πριν τους αδειάσετε, για το ενδεχόμενο ο πάσχων να έχει κρύψει κάτι, ή να έχει πετάξει κάτι κατά λάθος.






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München