Σχεδιάστε ωφέλιμες δραστηριότητες

27/5/2017 - pfa editor

Καθώς η ασθένεια προχωρά προς το μεσαίο στάδιο, η σήμανση με ετικέτες σε αντικείμενα ή ντουλάπια χάνει το νόημά της. Ο πάσχων αρχίζει να χάνει τη δυνατότητα της ανεξάρτητης, αυτόνομης λειτουργίας, και μια δομημένη, επαναλαμβανόμενη ρουτίνα έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές:

  • Καταστρώστε ένα πρόγραμμα για κάθε μέρα της εβδομάδας. Με τον προγραμματισμό εξοικονομείτε χρόνο και ενέργεια που θα χρειαζόσασταν για να σκεφτείτε τι θα κάνετε από λεπτό σε λεπτό. Σε κάποιες περιπτώσεις το πλάνο της ημέρας μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρή ανάπαυλα για εσάς, με τη συμμετοχή του ασθενούς σε δραστηριότητες εντός ή εκτός σπιτιού (είτε δηλαδή σε κάποιο ειδικό κέντρο ημέρας είτε με κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία). Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα θα πρέπει να αποτελείται αφενός από δραστηριότητες που του αρέσουν αφετέρου από δραστηριότητες που του παρέχουν κάποιο όφελος.
  • Στις «δραστηριότητες» μπορείτε να συμπεριλάβετε και τις καθημερινές συνήθειες ή δουλειές, όπως για παράδειγμα την προετοιμασία του φαγητού για την οικογένεια, τη φροντίδα του κήπου ή μια βόλτα. Όλα αυτά είναι δραστηριότητες.
  • Μην παραλείπετε να εξασφαλίζετε χρόνο και για τον εαυτό σας, ή συμπεριλάβετε τον πάσχοντα σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να περπατάτε σε καθημερινή βάση, κάντε βόλτες μαζί.
  • Να θυμάστε ότι στόχος σας είναι να διατηρηθεί ο ασθενής παραγωγικός και ανεξάρτητος, και όχι να επιτελεί κάποια καθήκοντα στην εντέλεια. Εστιάστε στη διαδικασία όσων κάνει και όχι στο τελικό αποτέλεσμα.
  • Όπου είναι εφικτό, σπάστε τις δραστηριότητες σε μικρότερα μέρη που μπορούν να ολοκληρωθούν τμηματικά. Για παράδειγμα, αν του αρέσει η κηπουρική μπορείτε να σχεδιάσετε τα εξής βήματα:
  1. Συζητήστε πώς φαντάζεται τον κήπο.
  2. Φτιάξτε μια λίστα με τους σπόρους που πρέπει να αγοράσετε.
  3. Αγοράστε τους σπόρους.
  4. Βοηθήστε τον πάσχοντα να συγκεντρώσει τα εργαλεία που θα χρειαστείτε και να φορέσει τα γάντια κηπουρικής.
  5. Βοηθήστε τον να ανοίξει στο χώμα τρύπες για τους σπόρους, κρατώντας του το χέρι και σκάβοντας μαζί του.
Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München