Βελτιώστε την επικοινωνία υιοθετώντας κάποιες μικρές αλλαγές

6/4/2017 - pfa editor

Τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ βαθμιαία χάνουν την ικανότητά τους να βρουν τις σωστές λέξεις ώστε να εκφράσουν τις σκέψεις τους ή να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση, και κατ’ αντιστοιχία δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τους άλλους. Η ανταλλαγή ιδεών, επιθυμιών και συναισθημάτων είναι μια βασική ανάγκη, και η σταδιακή απώλεια αυτών των δεξιοτήτων είναι εξαιρετικά δύσκολη για όποιον την βιώνει.

Άλλες αλλαγές στην επικοινωνία που διαπιστώνονται στο μεσαίο στάδιο της νόσου είναι η δυσκολία ανεύρεσης λέξεων και σύνταξης προτάσεων, οι επαναλήψεις, η χρήση ανύπαρκτων όρων, η απώλεια του ειρμού της σκέψης ή οποιασδήποτε αναστολής (χρήση ανάρμοστων εκφράσεων) κτλ., η περιορισμένη ομιλία και η συχνότερη χρήση η φραστικής επικοινωνίας. Παράλληλα, οργανικά προβλήματα ή παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής ενδέχεται να επηρεάσουν τις επικοινωνιακές δυνατότητες του ασθενούς.

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό του πάσχοντος αν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές, γιατί δεν αποκλείεται να είναι αναστρέψιμες.

Η επικοινωνία με κάποιον που πάσχει από Αλτσχάιμερ πρέπει πάντοτε να γίνεται σε πλαίσιο αξιοπρέπειας και σεβασμού. Μην τον υποτιμάτε, και μη μιλάτε σαν να μην είναι παρών. Προσπαθήστε να μιλάτε αργά και καθαρά, με απαλό τόνο φωνής. Υιοθετήστε έναν χαλαρό, μη απαιτητικό τρόπο επικοινωνίας. Προσπαθήστε να έχετε πάντα επίγνωση των συναισθημάτων και της συμπεριφορά σας, και του πώς αυτά εκφράζονται μέσω της φωνής σας.

Όταν επικοινωνείτε με έναν άνθρωπο που πάσχει από άνοια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά τα λόγια σας. «Συστηθείτε» του και προσεγγίστε τον κατά πρόσωπο, κρατώντας επαφή στο ίδιο επίπεδο, στο ύψος των ματιών. Προσφωνείτε τον πάντα με το όνομά του και εξηγήστε του καθαρά ποια είναι η σχέση σας μαζί του· αυτό θα βοηθήσει εκείνον να προσανατολιστεί καλύτερα, αλλά και εσάς να κερδίσετε την προσοχή του.

Μερικές τεχνικές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

  • Αντί να του απευθύνετε μια ερώτηση, προσφέρτε του μια διέξοδο. Για παράδειγμα, πείτε «Το μπάνιο είναι από δω», αντί να ρωτήσετε «Μήπως θέλεις να πας στο μπάνιο;».
  • Αποφύγετε εκφράσεις που μπορεί να τον μπερδέψουν. Για παράδειγμα, πείτε «Έλα, το μπάνιο σου είναι έτοιμο», και όχι κάτι του τύπου «βούτα στην μπανιέρα». Είναι πιθανό το αγαπημένο σας πρόσωπο να εκλάβει κυριολεκτικά αυτό που του λέτε.
  • Αποφεύγετε αόριστες/ασαφείς εκφράσεις. Πείτε του, για παράδειγμα: «Το καπέλο σου είναι εδώ», και όχι «Νά το».
  • Να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε θετικές εκφράσεις και όχι αρνητικές/απαγορευτικές. Για παράδειγμα, πείτε «Ας πάμε από δω», και όχι «Μην πας από κει!».
  • Αν θέλετε να του ζητήσετε να κάνει κάτι, δείξτε του ή αγγίξτε το αντικείμενο που θέλει να χρησιμοποιήσει. Ή, ακόμα καλύτερα, ξεκινήστε να κάνετε τη δουλειά μαζί του.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε ερωτήσεις που κάνουν τον πάσχοντα να νιώθει ανασφαλής γιατί κάτι θα έπρεπε να γνωρίζει. Για παράδειγμα, πείτε του «Σίγουρα θα περάσεις όμορφα με τη Μαρία το σαββατοκύριακο», αντί να τον ρωτήσετε «Ωραία σχέδια δεν κάναμε για το σαββατοκύριακο;».
Από το εγχειρίδιο του alz.org, Living with Αlzheimer’s – For caregivers (tips for middle-stage caregivers).






pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München