Συμβουλές για την καλύτερη δυνατή φροντίδα εξ αποστάσεως

22/9/2016 - pfa editor

Υπάρχουν πολλές δοκιμασίες για τους φροντιστές εξ αποστάσεως. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα ενώ βρίσκεστε μακριά.

 Εάν ζείτε σε απόσταση μεγαλύτερη της μίας ώρας από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα, σίγουρα θα αναρωτιέστε με ποιον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ξεκινήστε με το να κατανοήσετε τις επιλογές που έχετε και συντονιστείτε με αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι είναι η παροχή φροντίδας εξ αποστάσεως;

Η παροχή φροντίδας από μακρινή απόσταση μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως:

  • Να παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη στον πρωταρχικό φροντιστή.
  • Να συντονιστείτε με υπηρεσίες που θα παρέχουν φροντίδα στο αγαπημένο σας άτομο, όπως να αναλάβει κάποιος το νοικοκυριό ή τη φροντίδα του ατόμου εντός του σπιτιού.
  • Να αναλάβετε την πληρωμή της ιατρικής φροντίδας.
  • Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να αναλάβετε την φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου ώστε ο πρωταρχικός φροντιστής να κάνει ένα μικρό διάλειμμα ή λίγες μέρες διακοπές.

Πώς μπορώ να παρέχω την καλύτερη δυνατή φροντίδα εξ αποστάσεως;

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ώστε να παρέχετε αποτελεσματική φροντίδα σε κάποιον παρόλο που βρίσκεστε μακριά. Για παράδειγμα:

  • Οργανώστε ένα οικογενειακό συμβούλιο. Εντάξτε την οικογένεια ή φίλους στη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου. Συζητήστε τους στόχους και μοιραστείτε τις υποχρεώσεις. Βεβαιωθείτε πως το άτομο που χρειάζεται τη φροντίδα σας θα είναι παρόν στη λήψη αποφάσεων.
  • Οργανωθείτε. Κρατήστε σημειώσεις για την πορεία της υγείας του ατόμου που σας ενδιαφέρει, όπως και για τα οικονομικά του ζητήματα.
  • Ενημερωθείτε τόσο για την ασθένεια του αγαπημένου σας προσώπου όσο και για τη θεραπεία του. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι περνάει, όπως επίσης πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια κρίση. Θα σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με τον γιατρό του.
  • Κρατήστε επαφή με τα υπόλοιπα άτομα που παρέχουν φροντίδα στο άτομο που χρειάζεται τη βοήθειά σας. Σε συνεργασία με το αγαπημένο σας άτομο και τους υπόλοιπους φροντιστές κανονίστε σύντομες συνεδρίες ή τηλεφωνικές συζητήσεις με τους γιατρούς του ώστε να είστε ενημερωμένοι για οποιαδήποτε αλλαγή.
  • Ζητήστε τη βοήθεια φίλων του αγαπημένου σας προσώπου. Να κρατάτε συχνή επαφή με τους φίλους του ή τους γείτονές του. Ρωτήστε τον ίδιο ποιον φίλο του θα επιθυμούσε να βλέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα και έπειτα ενημερώστε αυτό το άτομο για τη διαδικασία· μπορεί να είναι διατεθειμένο να βοηθήσει και να ελέγχει το αγαπημένο σας πρόσωπο καθημερινά.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Αν είναι αναγκαίο, προσλάβετε κάποιον να βοηθά με τα γεύματα, την προσωπική φροντίδα ή άλλες ανάγκες του αγαπημένου σας ανθρώπου.
  • Φροντίστε να έχετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αφήστε στην άκρη χρήματα και χρόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να επισκεφτείτε απρόοπτα το αγαπημένο σας πρόσωπο.
  • Μείνετε σε επαφή. Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα που θα του τηλεφωνείτε. Στέλνετέ του κάρτες.

Βεβαιωθείτε ότι ο αγαπημένος σας άνθρωπος έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες της διαθήκης του ή έχει ορίσει –βάσει ιατρικού πληρεξουσίου– κάποιον δικηγόρο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες (αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος γιατί δεν το επιτρέπει η υγεία του).

 

Πηγή: mayoclinic.org.







pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München