Η κατάθλιψη στους φροντιστές: Ο ρόλος της πρόληψης

20/8/2016 - pfa editor

Η κατάθλιψη στους φροντιστές μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο φροντίδας των αγαπημένων τους προσώπων. Κατανοήστε τα σημάδια της κατάθλιψης και τους τρόπους
αντιμετώπισής της.

Η φροντίδα μπορεί να είναι ψυχοφθόρα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Για να παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα πρέπει να βάλετε τις ανάγκες των αγαπημένων σας πάνω από τις δικές σας. Κατά συνέπεια, μπορεί να αναπτυχθούν συναισθήματα στεναχώριας, θυμού και μοναξιάς, ακόμα και ενοχής. Πολλές φορές αυτά τα συμπτώματα οδηγούν στην κατάθλιψη.

Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης στους φροντιστές;
Όλοι μας έχουμε άσχημες μέρες. Όπως και να έχει, η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτές τις «άσχημες μέρες». Είναι μια διαταραχή της διάθεσης που οδηγεί σε ένα μόνιμο συναίσθημα θλίψης και έλλειψης ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου τα συμπτώματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της μέρας, κάθε μέρα, και περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα στεναχώριας, απελπισίας, μεγάλο κενό.
  • Ξεσπάσματα οργής, ευερεθιστότητα ή σύγχυση, ακόμα και για μικρά ζητήματα.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε πολλές καθημερινές ασχολίες όπως το σεξ, τα χόμπι ή τα αθλήματα.
  • Διαταραχές ύπνου, αϋπνία ή περισσότερες ώρες ύπνου από το κανονικό.
  • Αίσθημα κόπωσης και έλλειψη ενέργειας σε σημείο όπου ακόμα και οι μικρές συζητήσεις να χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια.
  • Αλλαγές στην όρεξη, μείωση ή αύξηση της επιθυμίας για φαγητό.
  • Αναστάτωση και άγχος.
  • Αίσθημα ευτέλειας και ενοχής, σταθεροποίηση παλαιών καταστάσεων και ενοχές για καταστάσεις που δεν είναι δική μας προτεραιότητα.
  • Δυσκολίες στη σκέψη, την αυτοσυγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων και την ανάκληση πραγμάτων.
  • Αυτοκτονικές τάσεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
  • Ανεξήγητα προβλήματα όπως πόνοι στη μέση ή πονοκεφάλοι.

Τι πρέπει να κάνω αν παρουσιάσω κατάθλιψη;
Αν παρουσιάζετε σημάδια ή συμπτώματα κατάθλιψης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιο κέντρο.

Η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή αδυναμία ή μια κατάσταση από την οποία μπορείς απλώς να «βγεις». Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεις στο αγαπημένο σου πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, άτομα που παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης νιώθουν πολύ καλύτερα με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας ή άλλες αγωγές.

Τι να κάνω για να αποτρέψω την κατάθλιψη φροντιστή;
Υπάρχουν βήματα για την αποφυγή της κατάθλιψης. Για παράδειγμα:

  • Ζητήστε βοήθεια. Μην περιμένετε μέχρι το τελευταίο στάδιο για να ζητήσετε βοήθεια.
    Αν είναι δυνατόν, μαζέψτε όλη την οικογένειά σας και τους κοντινούς σας φίλους για να αποφασίσετε για την παροχή φροντίδας του αγαπημένου σας προσώπου. Ψάξτε για κέντρα που παρέχουν βοήθεια, ή/και ομάδες υποστήριξης. Ένα κύκλωμα υποστήριξης μπορεί να σας κρατήσει ασφαλείς όταν νιώθετε απομονωμένοι και καταπιεσμένοι.
  • Κρατήστε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους. Η παροχή φροντίδας μπορεί να σας τρώει όλο το χρόνο από τις φιλικές ή προσωπικές σχέσεις. Όμως, το να δίνετε και να δέχεστε αγάπη από δικά σας πρόσωπα μπορεί να σας δώσει δύναμη και ελπίδα.
  • Κρατήστε ημερολόγιο. Αυτός ο τρόπος έκφρασης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σας με το να εκφράζετε τον πόνο, το θυμό, το φόβο ή άλλα συναισθήματα.
  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά.
    Πηγαίντε στο σινεμά, παρακολουθήστε αθλήματα, δώστε το παρών σε ένα πάρτι γενεθλίων ή θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει αισθητά το άγχος. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και να ακολουθείτε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής.
  • Διατηρήστε τη θετική σκέψη. Η φροντίδα κάποιου σας επιτρέπει να δίνετε σε κάποιον κάτι πολύτιμο και να κάνετε τη διαφορά στη ζωή του. Μπορεί επίσης να έχει πνευματική αξία για εσάς.

Συγκεντρωθείτε σε αυτές τις θετικές επιδράσεις στην παροχή φροντίδας και αποτρέψτε την κατάθλιψη.

Θυμηθείτε: αν νομίζετε ότι παρουσιάζετε σημάδια κατάθλιψης, ζητήστε βοήθεια. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org/about-this-site/welcome

 

 

 

 

 

 

 







pfa editor











©2021 . Praxisgemeinschaft für Psychotherapie Hippocampus Gerontologische Praxis München